неделя, 6 февруари 2011 г.

Как се случват нещата в пекарната

Книгата на Хамелман е според общото мнение най-сериозното четиво за хляба. Стряскащо подробна и често твърде сложна за начинаещия хлебар, но може би чарът й е именно в това. Включва както обяснение на техниките, така и рецепти в таблици с формули и количества за професионални и домашни цели.
Попаднах на много интересна серия от видеоклипове, направена от King Arthur - една от най-добрите мелници в Щатите, към която има и пекарна. Майсторът е Джефри Хамелман, който е легенда сред хлебарите - както професионалисти, така и аматьори. Книгата му "Bread" е Библия за всеки който иска да се занимава по-серизно с хляб и е на първо място в списъка ми с желания в момента. 
Въпреки че е насочена към професионалисти, видеопоредицата показва много ценни техники,както и чисто човешкото отношение на хлебарите към професията. Със сигурност ще гледам клипчетата много пъти.
Ето ги и тях.
И тъй като съм на вълна Хамелман, реших да включа още една интересна връзка - Mellowbakers е форум на ентусиасти, които са се хванали да изпекат всеки един от хлябовете от горепосочената книга - всеки показва резултата си и споделя какво му се е "случило" в процеса. Много интересно четиво.