неделя, 6 февруари 2011 г.

Ден първи

Започвам от днес. Купих си голямо количество брашно "Екстра" на СофияМел. Със сигурност не е перфектно, но е популярно. Доколото разбирам от FL е най-добре протеиновото съдържание да е сравнително високо - между 10 и 12 %. На това брашно е 9,4%, но мисля че ще свърши работа. Маята е суха, SafInstant. Всичко се мери в грамове, за по-точно, добре че си имам електронна везна.

Основна формула за френски хляб:
Брашно - 100%
Вода - 66%
Сол - 2%
Мая - 0,6%

Брашното винаги е 100%, така на базата на количеството брашно могат да се изчислят другите съставки.
За 500гр. брашно - 330гр. вода, 10гр. сол, 3гр. мая. Това е количеството за 1 стандартен хляб.

Започвам с тази рецепта, по принцип е същото което е основната формула, само че с по-малко мая, защото се използва префермент. Рецептата е за багети, но мисля че няма проблем да се оформи батард със съответно по-продължително печене. Смятам да удвоя рецептата, но тъй като мисля че ще ми е трудно да меся навенъж голямо количество тесто, пък и искам да се упражнявам с техники за месене, ще замеся удвоеното количество на два пъти.
И така, вечерта слагам два идентични префермента, с идеята да меся утре по обяд.